27/02/2013

H ELPEDISON Υποστηρικτής του "Athens Energy Forum 2013"

H ELPEDISON ήταν ένας από του υποστηρικτές του διήμερου Συνεδρίου της  International Herald Tribune, «Athens Energy Forum 2013”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 και 26 Απριλίου του 2013. Έλαβε χώρα στην Ελλάδα, στο σταυροδρόμι των 3 ηπείρων, με στόχο  να προσφέρει πληροφόρηση σχετικά με την επιχειρησιακή και ενεργειακή κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Συνέδριο αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό για τον τομέα της ενέργειας, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους τόσο από την πολιτική σκηνή της χώρας και τον τομέα λήψης αποφάσεων όσο και από τις ρυθμιστικές αρχές, τους φορείς της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, δημόσιους φορείς, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια,  παρέχοντας ένα πλαίσιο για συζήτηση και  ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των ηγετών της αγοράς και διεθνούς φήμης αναλυτών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 450 άτομα. Συζητήθηκαν καίρια θέματα, όπως η ανάπτυξη της αγοράς Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την  Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος της Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου και η  ιδιωτικοποίηση και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON, κ. Michel Piguet, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πάνελ της 2ης ημέρας "Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας", όπου στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που η λιανική αγορά ενέργειας χρειάζεται να αντιμετωπίσει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη για το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, στη βάση ενός υγιούς και βιώσιμου ανταγωνισμού καθώς  και στο γεγονός ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές ενέργειας πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια, με κόστος συγκρίσιμο με αυτό του ισχυρού παίκτη της αγοράς. Επίσης, αναφέρθηκε στο μοντέλο NOME.

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη της σύνδεσης των λιανικών τιμών με τις τιμές της χονδρικής αγοράς και της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων. Επιπλέον,  αναφέρθηκε στο φαινόμενο της υπερ-φορολόγησης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και στην ανάγκη διαχωρισμού της είσπραξης των φόρων από το λογαριασμό. Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του Διαχειριστή του Δικτύου και της διάρθρωσης της λιανικής αγοράς ενέργειας πάνω σε απλές πρακτικές και διαδικασίες, προκειμένου να προστίθεται πραγματική αξία στον τελικό καταναλωτή.