18/04/2013

H ELPEDISON χορηγός του Συνεδρίου "17th Roundtable with the Government of Greece" του Economist

H ELPEDISON υπήρξε και πάλι χορηγός σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικο-ενεργειακά συνέδρια που διεξάγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε δυναμικά το “17th Roundtable with the Government of Greece”, που έλαβε χώρα στις 15 και 16 Απριλίου, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental.

Ξένοι διακεκριμένοι ομιλητές και Έλληνες ομιλητές από την επιχειρησιακή και πολιτική σκηνή της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, έδωσαν το παρόν στη 2ήμερη αυτή συνάντηση.

Μεταξύ αλλων, αναφέρθηκαν σε θέματα σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με τα σημαντικότερα ζητημάτα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, την αναδόμηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την εφαρμογή των αλλαγών του Δημόσιου Τομέα, το πλάνο δράσεων για την αναγέννηση της Ελλάδας, τις επικείμενες επενδύσεις στον τομέα των Λιμανιών καθώς και με το σχήμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα.

Επιπλέον, το Συνέδριο κάλυψε καίρια ενεργειακά θέματα όπως την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2020, τις επικείμενες γεω-πολιτικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω του φυσικού αερίου, και τους τρόπους ενίσχυσης της δυναμικής της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Μάλιστα, στο πάνελ της 2ης ημέρας, με θέμα την ελληνική ενεργειακή αγορά, συμμετείχε δυναμικά ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ELPEDISON, κ. Ανδρέας Τζούρος. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιώτες παραγωγοί και στο τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Η Ελληνική Αγορά Ενέργειας είναι τυπικά μόνο απελευθερωμένη, αφού στον τομέα της παραγωγής, η ΔΕΗ κατέχει το 70% του παραγωγικού δυναμικού και το 100% του παραγωγικού δυναμικού χαμηλού κόστους, ενώ, στον τομέα της προμήθειας, το ποσοστό της ΔΕΗ υπερβαίνει το 98%».

Ο Πρόεδρος της ELPEDISON εξήγησε ότι για να μπορέσει η αγορά να περάσει από τη σημερινή της μορφή σε μια τελική, η οποία θα προβλέπει την αναδιαμόρφωση της ΔΕΗ και την αλλαγή των ισορροπιών στην αγορά, «είναι απαραίτητη μια ενδιάμεση κατάσταση, όπου θα διαμορφωθούν εταιρίες καθετοποιημένες στην παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας, αποκτώντας  σημαντικά μερίδια αγοράς στους τελικούς καταναλωτές».

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τζούρος «για να καταστεί εφικτό αυτό, η ΡΑΕ έχει δημιουργήσει ειδικές ομάδες, οι οποίες μελετούν την εκχώρηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τρίτους, βάσει του μοντέλου ΝΟΜΕ. Εάν το μοντέλο αυτό εφαρμοσθεί σωστά, θα εισάγει ανταγωνισμό στη λιανική αγορά, επιτρέποντας την καθετοποίηση των επιχειρήσεων και γεφυρώνοντας την περίοδο από την εφαρμογή του μοντέλου ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.»