Παραγωγή Ενέργειας και Οι Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής


Με δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, που χρησιμοποιούν την πιο αναβαθμισμένη τεχνολογία, η ELPEDISON διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 820 MW. Διασφαλίζει τη συνεχή ροή καθαρής ενέργειας, παραγόμενης αποκλειστικά από φυσικό αέριο, βάσει μιας από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες.

Ένας από τους μεσοπρόθεσμους στόχους της ELPEDISON είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σκοπός της είναι να προσφέρει πάντα καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την πιο μοντέρνα, ασφαλή και αποτελεσματική τεχνολογία, ώστε να ανταποκρίνεται και στις πιο απαιτητικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής

Η ELPEDISON έχει παράγει ήδη μέσα στο 2011, μέσω των δύο ιδιόκτητων μονάδων της στη Θίσβη και τη Θεσσαλονίκη, 3.2 εκ. MWhs, οι οποίες αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής παραγωγής των θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 820 MW στο χαρτοφυλάκιό της, η ELPEDISON αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα.

Η Μονάδα της Θεσσαλονίκης

Σε λειτουργία από το 2006 και με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MW, η μονάδα παραγωγής στη Θεσσαλονίκη έχει πετύχει τρεις πρωτιές:
Είναι η πρώτη ιδιόκτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON
Είναι η πρώτη, μεγάλης κλίμακας, ιδιωτική επένδυση στην ελληνική ενεργειακή αγορά
Είναι η πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο,  στην Ελλάδα.

Η συνολική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου - συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών έργων για τη διασύνδεση της μονάδας με το δίκτυο της υψηλής τάσης και το δίκτυο του φυσικού αερίου - ανήλθε στο ποσό των 250 εκ. €.
 
Η λειτουργία του εργοστασίου βασίζεται στη μέθοδο του Συνδυασμένου Κύκλου,  που βελτιστοποιεί την απόδοση του και προσφέρει την πιο αποδοτική μετατροπή της ενέργειας, που παράγεται από φυσικό αέριο, σε ηλεκτρική. Παράλληλα, η μέθοδος του Συνδυασμένου  Κύκλου προσφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η μονάδα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τους τελευταίους και πιο αυστηρούς διεθνείς κανονισμούς και προδιαγραφές. Ο τρόπος λειτουργίας της συμφωνεί απόλυτα με την αντίστοιχη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τόσο τεχνολογικά όσο και  περιβαλλοντικά.

Αναπτυξιακά, η μονάδα της ELPEDISON στη Θεσσαλονίκη συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ενώ, παράλληλα, βοηθά το πρόγραμμα του ελληνικού κράτους σχετικά με την προώθηση της Θεσσαλονίκης σε μια ενεργειακή «γέφυρα» με την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Μονάδα της Θίσβης

Η ΕLPEDISON διαχειρίζεται τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη, συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, 420 MW, από τη στιγμή ολοκλήρωσης της κατασκευής της, το καλοκαίρι του 2010. Μέσω της χρήσης της πιο προηγμένης τεχνολογίας, η μονάδα συνδυάζει τη μέγιστη απόδοση με την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, χωρίς να επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, το έξυπνο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας και ελαχιστοποιεί την εκπομπή ρυπογόνων αερίων (ΝΟx, εκπομπές CO2). Επιπλέον, ο αερόψυκτος συμπυκνωτής του συστήματος μειώνει την κατανάλωση νερού και εμποδίζει την πιθανή επιστροφή του στη θάλασσα, αφήνοντας τόσο την ατμόσφαιρα όσο και την περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου σχεδόν ανέπαφες.

Η μονάδα της Θίσβης είναι στελεχωμένη από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο απαρτίζεται από μόνιμους κατοίκους της Λειβαδιάς, Θήβας και Θίσβης. Προκειμένου να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο την τοπική οικονομία, η ELPEDISON φρόντισε να βρει το απαραίτητο προσωπικό, για να καλύψει τις υποστηρικτικές υπηρεσίες καθαρισμού, μεταφοράς και εφοδιασμού, μέσα από την τοπική αγορά εργασίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη δέσμευση της εταιρίας ως προς την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της μονάδας διήρκεσε σχεδόν 3 χρόνια και απορρόφησε μια επένδυση της τάξης των 275 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με το δίκτυο υψηλής τάσης και με το δίκτυο φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σταθμού, απασχολήθηκαν περισσότερα από 250 άτομα, κατά μέσο όρο το μήνα, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ κατά τη διάρκεια αιχμής της περιόδου κατασκευής, ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τα 700 άτομα. Συνολικά, μόνο μέσα στο εργοτάξιο, πραγματοποιήθηκαν 1.650.000 εργατο-ώρες.

Η υπερσύγχρονη μονάδα βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων, στη Βιομηχανική Περιοχή της Θίσβης, η οποία λειτουργεί κάτω από ένα πλαίσιο καθορισμένων ορίων και χρήσεων γης, εγκεκριμένου ρυμοτομικού πλάνου και υποδομής, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τόσο την ελαχιστοποίηση των  περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και την περαιτέρω βιομηχανική ανάπτυξη.